actieve yoga met mindfulness of aandachttraining

kinder- en/ of tieneryoga in de studio (Thrive Yoga IJburg), basis- of middelbare school of buitenschoolse opvang?

Lesopbouw
De les begint met een warm welkom, ik vraag of de kinderen al gezien hebben waar de les overgaat en volgt er een warming up. De Zonnegroet is er altijd: we denken aan en eren de zon, we zijn even stil en je mag je ogen dichtdoen.
Daarna duiken we het thema in: we vertellen, we doen verschillende yogahoudingen, doen een yogaspelletje, er zijn zintuigelijke en mindfulness of aandacht oefeningen, er is bijna altijd een massage en doen we duo-oefeningen.

Aan het eind van de les liggen de kinderen op hun mat, onder een deken en vertel ik een mooi  droom die de kinderen beleven in hun hoofd. Dan de Maangroet, we zeggen Namastè tegen elkaar (vrij vertaald: bedankt dat er je er was en zo je best deed) en wordt er als laatste iets creatiefs gedaan; iets beeldends over het thema.

Herkomst
De lessen hebben een basis uit de Hatha yoga en Mindfulness; yogahoudingen, meditatie en aandachttraining. Meditatie is bij kinderen in de vorm van aandachtoefeningen dmv horen, ruiken, voelen en proeven. Maar ook oefenen in het herkennen en desgewenst laten gaan van gedachten, gevoelens, geluiden en emoties.

Verder gebruik ik veel deugden in de les; door deze schat aan goede eigenschapen die iedereen allemaal bezit, actief te gebruiken voelt een kind zich gezien en gewaardeerd voor wat hij of zij doet.

Effecten 
Door mee te doen aan Helden Yoga voelt een kind positiviteit en vriendelijkheid naar zichzelf en de ander, herkent en respecteert het kind eigen emoties en die van een ander, is er rust in het hoofd en lichaam door de stiltes en terug kerende onderdelen maar ook actie en energie. Er is ruimte voor improvisatie; ik kijk en luister goed naar de kinderen en ga in op de behoeftes die er op dat moment zijn. Daardoor ontstaat er een grote betrokkenheid naar elkaar, ruimte om jezelf te zijn en enthousiasme over het onderwerp!
Verder hebben we een hele hoop plezier met elkaar!

De leeftijden van de kinderen bij Thrive Yoga op IJburg is 5-9 jaar en 10-13 jaar oud.

Vraag vrijblijvend meer informatie aan of meldt je aan via info@heldenyoga.nl of 06-52052797.

 

Waarom actieve yoga en mindfulness zo fijn is voor kinderen lees je in mijn blog:

Helden Yoga is fantasthis voor ons kinderen, Wij zijn heel blij met deze lessen. Bedankt Erna voor jou fantastische atmosfeer en goede energie.

Paola Santamaria

Ik vind het leuk omdat als ik thuis kom, merk ik dat ik heel rustig ben.

Zazi, 8 jaar

Ik hou van yoga, want dan wordt je heel lenig en de sfeer is zo fijn en rustig en dan wordt je zelf ook fijn en rustig.

Nicolaas, 6 jaar